Sivellinopas öljy- akryyli- ja akvarelliväreille

Sivellinopas öljy- akryyli -ja akvarelliväreille

Kun päätät tutustua taidemaalauksen jännittävään maailmaan saatat pian huomata, että siveltimiä on saatavilla runsas ja laaja kirjo. Älä huoli! Tämä opas auttaa sinua tutustumaan taiteilijan siveltimien ominaisuuksiin ja siveltimen valintaan eri taidemaalien välillä. Artikkelissa käymme myös läpi siveltimien kärkityyppien ominaisuuksia sekä siveltimien puhdistusta.

Harjasmateriaalit

Kun valitset siveltimellesi harjasmateriaalia tulet tekemään valinnan kahden eri harjasmateriaalin väliltä; keinokuidun = synteettisenharjasten ja luonnonharjasten = eläimenkarvan väliltä. Synteettiset harjakset ovat tyypillisesti valmistettu polyesteristä tai nailonista ja ne ovat helpompi puhdistaa verrattuna luonnonharjaksiin. Luonnonharjakset ovat valmistettu aidosta eläimenkarvasta esim. sian-, näädän- ja häränkarvasta. Luonnonharjaksista valmistetut siveltimet ovat myös yleensä kalliimpia, kuin keinokuidusta valmistetut siveltimet.

Valitse sivellin taidemaalaustyylin mukaan

Akryyliväri sivellin

Akryylimaalaukseen soveltuu parhaiten jämäkkä sivellin. Jäykempiä siveltimiä ovat synteettiset siveltimet ja luonnonsiveltimistä siankarva. Akryylivärit ovat koostumukseltaan melko raskaita, jonka vuoksi jämäkällä siveltimellä on helpompi levittää värejä. Myös tarkempien yksityiskohtien maalaus onnistuu parhaiten jämäkällä siveltimellä.

Öljyvärisivellin

Öljyvärimaalaukseen soveltuvat akryylimaalauksen tavoin parhaiten synteettiset siveltimet ja luonnonsiveltimistä siankarva. Öljyvärit ovat akryylivärien tavoin koostumukseltaan raskaampia kuin akvarellit, joten ensisijaisesti jämäkkä sivellin sopii öljyväreille hyvin.

Öljyvärimaalauksessa käytetään myös pehmeitä siveltimiä. HUOM! Koska öljyvärimaalauksessa käytetään voimakkaita ohenteita (tärpätti), tulee siveltimen harjasmateriaalin kestää voimakasta tärpättiä. Synteettiset- ja siankarvasiveltimet kestävät tärpättiä parhaiten.

Vinnki! Akryyliväreille ja öljyväreille soveltuvat pääasiassa samat siveltimet.

Akvarellisivellin (= vesivärisivellin)

Akvarellimaalaukseen soveltuvat parhaiten pehmeät luonnonkarva siveltimet (poissulkien siankarva) sekä pehmeät synteettiset siveltimet. Koska akvarellit ovat koostumukseltaan hyvin kevyitä ja vetisiä, tulee valitun sivellintyypin pystyä imemään itseensä nestettä hyvin. Luonnonsiveltimistä akvarelleille soveltuvat hyvin näädän- ja oravakarvasiveltimet. Muita kokeilun arvoisa luonnonsiveltimiä ovat härän- ja lehmänkarvasiveltimet sekä suden- ja vuohenkarvasiveltimet.

Siveltimen kärjen muodot

Siveltimien kärkityyppejä on saatavilla useissa eri muodoissa. Kärjentyyppi kannattaa valita sen mukaisesi millaista kuvioita, yksityiskohtaa, taustaa tai tehostetta olet maalaamassa.

Litteät siveltimet ovat monipuolisia. Ne sopivat ohuiden viivojen tekemiselle ja rohkeille vedoille. Litteäkärkiselle siveltimelle pystyt ottamaan yhdellä kerralla paljon maalia ja niillä on helpompi täyttää suuria alueita nopeasti.

Viuhkasiveltimiä kannattaa kokeilla tekstuurin luomiseen esim. maalatessasi pilvistä taivasta tai niittyä.

Pyöreillä harjaspäillä teet helposti ääriviivoja ja pieniä yksityiskohtia.

Kaltevat harjat tarjoavat maalaukseen hyvän hallinnan ja ne toimivat hyvin esim. tarkkojen kulmien saamiseksi.

Filbert-siveltimet ovat soikeita ja niitä voidaan käyttää kattamaan suurempia alueita tai vähemmän tarkkoja yksityiskohtia.

Neliöpäiset siveltimet sopivat rohkeille vedoille ja suurien tilojen täyttöön. Tällä siveltimellä onnistut tekemään myös helposti viivoja ja raitoja. Tämä sivellin kannattaa huomioida, jos haluat kokeilla akryylimaalaustekniikassa pesua.

sivellinopas

Siveltimet joilla pääset alkuun

Aloittelevan taiteilijan on helpointa ja edullisinta hankkia aluksi yksi sivellinsarja. Hyvä sivellinsarja sisältää useamman erityyppisen siveltimen, joiden ominaisuuksia kävimme edellisessä kohdassa läpi. Hankkimalla yhden hyvän sivellinsarjan, saat kokeilla, tutustua ja omaksua rauhassa erilaisten siveltimen tyypit ja ominaisuudet, jonka jälkeen voit lähteä lisäämään yksittäisiä siveltimiä sivellinkokoelmaasi.

Siveltimen puhdistus

Siveltimien tärkein huoltotoimenpide on niiden asianmukainen peseminen heti maalaustuokion päätyttyä. Mikäli haluat puhdistaa öljy- ja akryylivärit ympäristöystävällisesti lue artikkeli taidetarvikkeiden peseminen ympäristöystävällisesti.

Öljyvärimaalauksessa siveltimet puhdistetaan ensin tärpätillä ja lopuksi miedolla saippuavedellä (mäntysuopa tai mäntysaippua sopii puhdistukseen hyvin).

Vinkki! Tärpätillä tehdyn esipuhdistuksen jälkeen siveltimet voidaan vielä käsitellä esim. rypsiöljyllä (myös oliiviöljy soveltuu tähän).

Miten? Kaada rypsiöljyä johonkin pienehköön astiaan (kunnon luraus). Tämän jälkeen siveltimen harjakset kastellaan rypsiöljyyn. Paina siveltimen harjaksia kevyesti rypsiöljyastian pohjaan vasten ja tee samalla pientä pyörittelevää liikettä. Tällä toimenpiteellä siveltimistä irtoaa vielä maalinjäämiä, joita tarpätti ei irroittanut. Öljyssä puhdistetut siveltimet pestään lopuksi saippuavedellä ja huuhdellaan hanaveden alla.

Miksi? Öljyvärisiveltimien harjakset ovat tärpätin vuoksi lujilla. Tämä toimenpide ”hoitaa” siveltimiä sekä edesauttaa harjasten pysymistä ”ryhdissä” pidempään.

Akryylimaalauksessa siveltimet pestään välittömästi maalaustuokion päätyttyä! Kuivunut akryyliväri ei enää liukene veteen. Akryylimaalauksen aikana siveltimet kannattaa pitää vesipurkissa. Maalaustuokion päätyttyä siveltimet pestään miedolla saippuavedellä (mäntysuopa  tai mäntysaippua sopii puhdistukseen hyvin).

Akvarellimaalauksessa (= vesivärimaalauksessa) siveltimien puhdistukselle riittää huolellinen vesipesu, mutta mieto saippuavesipesu on suositeltavaa myös akvarellien osalta (mäntysuopa  tai mäntyasippua sopii puhdistukseen hyvin). Akvarellimaalauksen jälkeen siveltimet kannattaa öljy- ja akryylivärien tavoin pestä heti, mutta akvarellit eivät vahingoita siveltimiä vaikka väri ehtisi siveltimeen kuivua. Kuivunut akvarelli liukenee edelleen hyvin veteen.

Muista kuivattaa siveltimet hyvin!

Huolellisen puhdistuksen jälkeen siveltimet kannattaa esikuivata (kangasrievulla, paperipyyhkeellä tai vanhalla pyyhkeellä). Puhdistuksen ja esikuivaamisen jälkeen siveltimet asetellaan vaakatasossa ilmavaan tilaan kuivumaan. Puhtaat ja täysin kuivat siveltimet kerätään lopuksi asianmukaisille säilytyspaikoille. Märkien tai kosteiden siveltimien laittaminen säilytyslaatikoihin turmelee siveltimiä. Näillä yksinkertaisilla toimenpiteillä saat pidettyä siveltimet hyvässä kunnossa, ovathan ne taiteilijan tärkeimpiä työvälineitä.

Taidetarvikkeet